BRUSSEL - Premier Mark Rutte speelt op twee borden tegelijk. Dat zei Martin Schulz, de voorzitter van het Europees Parlement.

Schulz sprak donderdag met Rutte over onder meer het in Europa omstreden zogenoemde Polenmeldpunt van gedoogpartner PVV.

Schulz doelde op de dubbele rol die Rutte speelt op nationaal en Europees niveau. Rutte houdt in Nederland de PVV te vriend, terwijl hij zich in Europa afzijdig houdt over het PVV-meldpunt.

Schulz had Rutte uitgenodigd om het standpunt van de Nederlandse regering te horen. Na afloop van het gesprek benadrukte Rutte dat hij duidelijk heeft gemaakt dat het meldpunt geen initiatief is van de regering. Hij zei ook dat hij niet op alle initiatieven van de PVV zal reageren.

Kritiek

Rutte heeft veel kritiek over zich heen gekregen omdat hij niet openlijk afstand heeft genomen van het in ogen van sommigen xenofobe meldpunt.

Of Rutte naar het Europees Parlement in Straatsburg zal komen om over het meldpunt te debatteren, is nog niet bekend.

Er ligt geen formele uitnodiging van het Europees Parlement, zo benadrukte Schulz. Hij heeft van de Europarlementariërs het mandaat gekregen met Rutte over de website te praten en dat is nu gebeurd.

D66

"Rutte kreeg vandaag in Brussel een tweede kans zich van de PVV-kliksite te distantiëren. Het is doodzonde dat hij die kans niet heeft gegrepen. Rutte schaadt met zijn halsstarrigheid het belang van de Nederlandse burger", zegt D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld.