DEN HAAG - Regeringspartij VVD vindt het niet kunnen dat meerdere scholen hun leraren verplichten om dinsdag mee te doen met het protest tegen onderwijsplannen van het kabinet.

Volgens Tweede Kamerlid Ton Elias sluiten die scholen hun deuren en kunnen leraren niet werken als ze dat zouden willen.

Daarbovenop, zo zei hij donderdag, worden ouders de dupe omdat ze bijvoorbeeld een vrije dag moeten nemen om hun kinderen op te vangen.

''Natuurlijk, in Nederland hebben we stakingsrecht'', aldus Elias donderdag. ''Maar scholen die hun werknemers verplichten om te staken en de leerlingen en hun ouders vervolgens aan hun lot over laten zijn geen knip voor de neus waard.''

Protestbijeenkomst

In Amsterdam is dinsdag een protestbijeenkomst. De Algemene Onderwijsbond meldde eerder deze week dat docenten van minstens 1680 scholen zullen deelnemen.

Omdat er geen nieuwe standpunten naar voren komen, is Elias wel een beetje klaar met het protest vanuit het onderwijsveld.

De kwaliteit van het onderwijs lijdt onder de afwezigheid van leraren, vindt hij. ''Ga lesgeven in plaats van staken'', aldus Elias.