DEN HAAG - Vanuit de politiek en maatschappelijk veld komen wisselende reacties op de nieuwe CPB-cijfers. Sommigen valt het mee, anderen noemen de cijfers 'dramatisch'.

Het CPB kwam donderdag met nieuwe cijfers. Het planbureau concludeert dat het begrotingstekort zal oplopen tot 4,5 procent. Hierdoor zijn 9 miljard extra bezuinigingen nodig om aan de Europese norm van maximaal 3 procent te voldoen.

Premier Mark Rutte noemde de cijfers 'stevig'. "Maar het is de nieuwe realiteit."

De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV sluit zich vanaf volgende week op in het Catshuis om te onderhandelen over aanvullende bezuinigingen. "We zullen die werkelijkheid samen onder ogen zien. Dat hebben we ook afgesproken in het regeer- en gedoogakkoord", aldus de premier.

PVV-leider Geert Wilders vindt niet dat per se 9 miljard extra moet worden bezuinigd. "Wij zijn geen cijferfetisjisten. We moeten doen wat goed is voor de economie en goed voor de Nederlander."

VVD

Ook VVD-leider Stef Blok zegt dat het door de EU opgelegde maximum van 3 procent begrotingstekort 'niet heilig' is.

"Maar we willen wel van die tekorten af. De VVD is altijd een partij geweest die weet dat hervormingen en bezuinigingen nodig zijn."

Van Haersma Buma (fractievoorzitter CDA): "Het belangrijkste is nu om de economie op orde te krijgen." De EU-norm van 3 procent is volgens hem slechts een 'richtsnoer'.

De Jager

Jan Kees de Jager, minister van Financiën, vindt dat iedereen de realiteit onder ogen moet zien: ''De economische prognoses vallen iets mee, maar uit de voorspellingen blijkt ook dat het begrotingstekort fors hoger uitvalt. Dat valt echt tegen."

"Het betekent dat we achterop dreigen te raken bij het gezond maken van de overheidsfinanciën. Daarover gaan we de komende weken met elkaar in gesprek.''

Dramatisch

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap: "Dramatische CPB-cijfers. Als het kabinet vasthoudt aan een tekort van 3 procent in 2013 moet 9, maar inclusief uitverdieneffecten zelfs 15 miljard bezuinigd worden. Zoveel extra bezuinigen is funest voor mensen en economie."

Volgens waarnemend PvdA-fractievoorzitter Dijsselbloem zit het kabinet met alleen bezuinigen 'op een dood spoor'. Hij stelt voor om te hervormen.

Groeivermogen

Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW waarschuwt het kabinet niet zo hard te bezuinigen dat het economisch groeivermogen aangetast wordt.

Hij pleit er voor dat eerst gekeken wordt naar hervormingen voor de lange termijn.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius is het hiermee eens. "We moeten niet te rigoureus bezuinigen. Anders worden van het slimste jongetje in de klas het domste jongetje in de klas", aldus Jongerius voor de NOS-camera.

Wel zegt ze: "Er zit weer wat hoop in de cijfers."

Opgelucht

Chef-econoom van de Rabobank Wim Boonstra ziet lichtpuntjes in de CPB-cijfers. "Eigenlijk kun je wel een beetje opgelucht zijn. Qua groei ligt het ergste achter de rug, die gaat dit jaar weer aantrekken."

Net als de meeste politieke partijen zegt ook Boonstra dat voorkomen moet worden dat de economie te zwaar aangetast wordt door te zware bezuinigingen op de korte termijn.