DEN HAAG - De Europese Commissie dreigt met een strafprocedure tegen Nederland als het de nieuwe regels voor arbeidsmigratie niet aanpast.

Dat blijkt uit een brief van de commissie aan de ministers Henk Kamp (Sociale Zaken) en Gerd Leers (Asiel en Migratie), die in bezit is van NRC Handelsblad.

Nederland wil EU-burgers al na drie maanden kunnen uitzetten als ze in die tijd geen werk hebben gevonden. Volgens de Europese wetgeving hebben EU-burgers echter minimaal zes maanden de tijd om een baan te vinden of te bewijzen ''dat ze een serieuze kans maken'' op werk.

Reactie D66

D66-Kamerlid Gerard Schouw wil nu "volledige openheid" van het kabinet en een debat over de brievenwisseling met de Europese Commissie.

"Rutte neemt andere lidstaten de maat, terwijl het kabinet zelf de regels met voeten treedt. De premier moet in de Kamer uitleggen waarom het kabinet Nederland in Europa op achterstand zet", aldus Schouw.

Ook wat betreft andere onderwerpen waarin Nederland volgens D66 gezichtsverlies lijdt - zoals het Polen-meldpunt, de Hedwigepolder, de Schengen-blokkade en het Groenboek over migratie - wil de partij de discussie aangaan.