DEN HAAG - Het vogelgrieponderzoek van Rotterdamse en Amerikaanse wetenschappers zou niet moeten worden gepubliceerd voordat de politiek erover heeft gesproken.

Dat vindt Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel (CDA). De onderzoekers slaagden erin een vogelgriepvirus te ontwikkelen dat makkelijk overgaat van mens op mens.

De Tweede Kamer heeft woensdag een debat over de kwestie gevraagd met minister Edith Schippers (Volksgezondheid). ''Wacht het politieke debat af en dan met elkaar over deze problemen spreken'', roept Ormel intussen de wetenschappers op.

Massavernietigingswapen

Onderzoekers hebben een vogelgriepvirus (H5N1) ontwikkeld dat via de lucht makkelijk overgaat van mens op mens. Zij willen hun bevindingen delen met andere onderzoekers om zo vaccins en medicijnen tegen het virus te ontwikkelen.

H5N1-infecties bij mensen zijn zeldzaam, maar gevaarlijk. Deskundigen voorzien wereldwijd een epidemie als er een variant vrijkomt die van mens op mens overspringt.

Ormel vreest dat de uitkomsten van dit vogelgrieponderzoek ''in verkeerde handen een vuile bom" kunnen opleveren. Uit angst voor een massavernietigingswapen verboden de Verenigde Staten eerder publicatie van het onderzoek.

Risico's

CDA’er Ormel vindt het goed en ook knap dat dit soort onderzoek in Nederland wordt gedaan. Maar er is meer oog nodig voor de risico’s ervan, meent hij. Hij wil dat er net als bij nucleair onderzoek een speciale toetsingscommissie komt die de uitkomsten van dit soort onderzoek beoordeelt en beslist of het bijvoorbeeld alleen in kleine kring wordt verspreid.

Ormel: ''Zo’n commissie is er nog niet. En zolang moeten we het oordeel van de Amerikaanse experts maar volgen."