HILVERSUM - Ministers en staatssecretarissen hebben in 2011 gezamenlijk voor ruim 1,5 miljoen euro aan onkosten gedeclareerd. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van RTL Nieuws.

De bewindslieden die het meest in het buitenland vertoeven, minister Uri Rosenthal en staatssecretaris Ben Knapen (beiden Buitenlandse Zaken), declareerden de meeste onkosten. Voor Rosenthal gaat het om ruim 325.000 euro, voor Knapen om iets meer dan 2 ton.

De bewindslieden van Buitenlandse Zaken ''zijn nu eenmaal veel op pad in het buitenland, en dat brengt kosten met zich mee'', stelden ze in een reactie. ''Het gaat hier niet om declaraties, maar om bestuurskosten ten behoeve van de ambtsuitvoering.''

RTL vroeg de bonnetjes van alle onkosten op. Het gaat vooral om kosten die gemaakt zijn voor hotels en reizen, maar ook om verbouwingen aan de werkkamer.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën betreft het vooral declaraties die voor de bewindspersonen zijn gedaan en niet door de bewindspersonen.

Spies

Minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken zei tegen RTL dat het kabinet niks te verbergen heeft en transparant wil zijn over de uitgaven. Ze zal in de ministerraad voorstellen dat alle ministeries de bonnetjes van de eigen bewindslieden openbaar maken, bijvoorbeeld op de website.

Uit het onderzoek van RTL bleek verder dat minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) tegen de regels in fooien aan horecapersoneel declareert. Het ministerie laat na vragen van RTL Nieuws weten dat Verhagen voornemens was om alle gedeclareerde fooien, ruim honderd euro, terug te betalen aan het ministerie.

Ook staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) gaat zijn leven beteren. Hij declareerde hotelovernachtingen in Amsterdam voor 392 en voor 342 euro, terwijl hij een appartement heeft in Den Haag waarvoor hij de huur vergoed krijgt. Bleker gaat in het vervolg op zoek naar goedkopere hotelkamers.