
Europese ambassadeurs teruggeroepen uit Minsk
Dit heeft de buitenlandchef van de EU, Catherine Ashton, dinsdag gezegd. Het vormt een protest tegen de Wit-Russische diplomatieke reacties op extra EU-sancties tegen het regime in Minsk. Woensdag is hier meer overleg over in Brussel, aldus Ashton.
Wit-Rusland had dinsdag de gezanten van de Europese Unie en de Poolse ambassadeur uitgewezen. Daarnaast riep Minsk zijn ambassadeurs bij de EU in Brussel en in Warschau terug.
Dat was een reactie op het EU-besluit om meer functionarissen van de Wit-Russische regering met sancties te belagen. De 27 EU-lidstaten voegden dinsdag 19 rechters en twee hoge politiemensen toe aan hun zwarte lijst.
Zij mogen de Europese Unie niet meer in. Ook worden hun tegoeden in de unie bevroren. Volgens de Europese landen wordt de onderdrukking van de democratische oppositie in Wit-Rusland steeds erger.
Zwarte lijst
Er stonden al ruim 200 personen op de zwarte lijst. De EU bevroor verder de tegoeden van drie bedrijven die banden hebben met het dictatoriale regime van president Aleksandr Loekasjenko.
Verder mogen Europese ondernemingen geen wapens leveren en ander materiaal waarmee de Wit-Russische bevolking kan worden onderdrukt.
Nederland heeft geen ambassadeur in Wit-Rusland, zei minister Uri Rosenthal dinsdag in de Tweede Zaken. De zaken worden behartigd door de ambassade in de Poolse hoofdstad Warschau. Rosenthal noemde Loekasjenko de enig overgebleven dictator in Europa.