DEN HAAG - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer steunt zoals verwacht het reddingsplan van 130 miljard euro voor Griekenland, waarover de eurolanden vorige week besloten.

''Het is een dun en wankel geheel, maar het is beter dan als het niet zou zijn gelukt’’, zei PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk dinsdag in de Kamer.

De PvdA hielp tot nog toe samen met VVD, CDA, D66 en GroenLinks het kabinet steeds aan een meerderheid voor het eurobeleid.

Plasterk wil wel dat Europa de Grieken helpt om economisch weer te groeien. Europese landbouwsubsidies die nu naar Franse boeren gaan, kunnen bijvoorbeeld beter worden ingezet om de jeugdwerkloosheid in Griekenland te bestrijden.

Ook andere Zuid-Europese landen moeten volgens hem tijdelijk meer Europese subsidies krijgen. Dat betekent dat de noordelijke landen geld moeten inleveren. Volgens Plasterk is dat in het belang van de hele Europese Unie.

"Ik heb liever dat er Europese subsidies gaan naar het bestrijden van de jeugdwerkloosheid in Griekenland dan naar de boeren in Frankrijk", zei Plasterk.

Goedkoopste oplossing

VVD-Kamerlid Mark Harbers noemde het akkoord 'wrang gezegd de goedkoopste oplossing'. Een Grieks faillissement zou Nederland meer schade berokkenen.

"Maar het kan altijd nog misgaan in Griekenland, want er wonen Grieken. Niemand kan ons verwijten dat we geen vertrouwen meer in hen hebben."

Diverse Kamerleden wezen erop dat de deal rondom het steunpakket nog niet helemaal rond is. Zo is nog onduidelijk hoeveel het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat bijdragen en is ook nog niet bekend hoeveel banken mee willen werken aan het gedeeltelijk kwijtschelden van Griekse staatsschuld.

Het debat wordt dinsdagavond vervolgd. Dan komen premier Mark Rutte (VVD) en minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) aan het woord.