DEN HAAG - Het CDA maakt zich ''groeiende zorgen'' over de uitzonderingsposities die Nederland in Europa inneemt op verschillende dossiers.

Dat kan negatieve gevolgen hebben voor andere Nederlandse wensen, vreest Tweede Kamerlid Henk Jan Ormel. 

Hij wees dinsdag in het debat over de EU-top van eind deze week op de uitzonderingspositie die Nederland inneemt bij de toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Schengen-zone.

Ormel is bezorgd dat dat slecht uitwerkt voor Nederlandse pogingen om 1 miljard euro minder aan de EU af te dragen en op pogingen van het kabinet om gezinshereniging te beperken.

Rutte

Premier Mark Rutte zei in Europa geen nadelen te merken van de Nederlandse positie op sommige dossiers als Schengen en de gezinshereniging. ''Als ik kijk naar hoe minister De Jager de laatste eurogroep heeft gedomineerd, dat zou niet gelukt zijn als we met de nek worden aangekeken.''

Rutte ontkende dat Nederland alleen staat in Brussel. Bij de weigering om Roemenië en Bulgarije te laten toetreden tot Schengen is dat wel zo. ''Maar daar voeren we het regeer- en gedoogakkoord uit'', zei Rutte tegen Ormel. Diens fractie heeft die akkoorden ook getekend.