DEN HAAG - De schatting die overheidsorgaan Actal noemt in een advies aan de Kamer, is niet van het orgaan zelf afkomstig.

Dat zei minister Jan Kees de Jager (Financiën) dinsdag in de Tweede Kamer.

GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis had vragen gesteld na berichtgeving van NU.nl dat Actal, het adviesorgaan voor de regering dat is ingesteld om regeldruk te bestrijden, zich in een advies aan de Tweede Kamer over accountantswetgeving heeft gebaseerd op berekeningen van accountantslobby NBA.

Volgens die berekening zou met de wetgeving een extra lastendruk van 75 miljoen euro voor het bedrijfsleven zijn gemoeid.

Niet onafhankelijk

Tijdens het wekelijkse vragenuurtje bevestigde De Jager dat de cijfers niet van het adviesorgaan zelf komen: "Het is niet een onafhankelijke berekening van Actal."

Volgens de minister van Financiën blijkt echter duidelijk uit het geschreven advies dat de berekeningen uit het veld komen, maar Braakhuis vindt dat de suggestie is gewekt dat Actal zelf tot die schatting kwam.

In het advies stelde Actal: 'Signalen uit het veld duiden er op dat de amendementen de regeldruk disproportioneel kunnen doen toenemen, met naar schatting zo’n 75 miljoen euro per jaar.'

De genoemde schatting was voor een deel van de Kamer reden om het debat over de accountantswetgeving te willen heropenen, maar daar was geen meerderheid voor.

Opheffen

SP-Kamerlid Ewout Irrgang blijft erbij dat Actal "zich voor het karretje van de lobby heeft laten spannen" en pleit voor het opheffen van het orgaan.