DEN HAAG - De defensietop is niet afgeluisterd en er zijn geen geheimen vanuit het ministerie naar buiten gekomen.

Dat zei minister Hans Hillen van Defensie dinsdag in de Tweede Kamer over berichten dat een videoconferentie van de top van Defensie onlangs was afgeluisterd.

Hillen ontkende dat. Wel is het zo dat een videoconferentie van het onderhoudsbedrijf van de Koninklijke Marine kon worden afgeluisterd.

De hackers zeggen zelf dat ze hebben aangetoond dat afluisteren kon, maar dat ze uiteindelijk niets daadwerkelijk hebben afgeluisterd.

Werf

In de gehackte bijeenkomsten werden gegevens over het onderhoud op een werf uitgewisseld. Defensiegeheimen werden daar niet besproken, aldus Hillen.

Hij beaamde wel dat het niet goed is dat het is gebeurd en hij heeft opdracht gegeven dat alle videoconferenties eerst worden goedgekeurd door de ict-afdeling van Defensie.

Laconiek

D66 verweet Hillen dat hij erg laconiek doet over het incident. De minister sprak dat tegen. ''De systemen moeten door onze eigen ict worden gecheckt, maar in tegenstelling tot wat er in de krant stond zijn er geen grote gaten in onze beveiliging geschoten. Wat de krant aangaf was meer dan het was, we moeten het wel in de juiste proporties zien.’’ Hillen zei ook dat het eigen intranet van Defensie ''buitengewoon goed beveiligd is’’.