DEN HAAG - Op de laatste dag heeft zich alsnog een vijfde kandidaat gemeld om de PvdA te gaan leiden: Kamerlid Lutz Jacobi.

De kandidatuur van de Friezin werd niet verwacht. Ze slaagde er in om de honderd benodigde steunverklaringen in te zamelen.

Na de bekendmaking van Mariette Hamer dat zij niet de strijd aan zal gaan, leek de race te gaan tussen Martijn van Dam, Diederik Samsom, Ronald Plasterk en Nebahat Albayrak.

Leden kunnen van 7 tot en met 14 maart hun stem uitbrengen op hun favoriet. De uitkomst zal door de fractie worden overgenomen.

Ondanks haar onbekendheid ziet Jacobi toch kansen. "Ik ben in het land dan misschien minder bekend, maar binnen de partij wel", stelt ze. 

Ze zegt in het verhaal van de overige kandidaten te missen dat er soms boven de partijen gestaan moet worden om gezamenlijk plannen te kunnen maken om Nederland beter te maken.

Bleker

Jacobi zit sinds 2006 in de Kamer. Bij de verkiezingen in 2010 stond ze 26e op de lijst. In 2006 24e. Daarvoor was ze directeur van GGD Fryslan.

Onlangs diende Jacobi samen met GroenLinks een motie van afkeuring in tegen staatssecretaris Henk Bleker vanwege zijn natuurbeleid.

In 2008 opperde ze dat alle gesubsidieerde landschappen en landbouwgrond ook toegankelijk moesten zijn voor wandelaars. Volgens haar waren te veel wandelpaden afgesloten.

Volg de Twitterberichten over Lutz Jacobi via NUlive