BRUSSEL - De Europese regeringsleiders en staatshoofden van de 17 eurolanden zullen vrijdag 2 maart geen extra, aparte vergadering hebben.

Dat is dinsdag vernomen van de woordvoering van Europees president Herman Van Rompuy.

De zegsman van Van Rompuy meldde dat ''indien nodig de vergadering voor het einde van maart'' alsnog bijeenkomt.

Eerder was er sprake van dat de leiders, die donderdag en vrijdag in Brussel zijn voor een reguliere top met alle 27 EU-leiders, apart zouden vergaderen om het over de indamming van de schuldencrisis te hebben.

De leiders zouden het onder meer hebben over de mogelijke verhoging van de financiële vangnetten. Maar Duitsland is hierover zeer terughoudend. Volgens het Franse persbureau AFP is dat dan ook de reden waarom de vergadering is afgeblazen.

Eurogroep

Het is onduidelijk of het onderwerp wel besproken zal worden door de ministers van Financiën van de 17 eurolanden die donderdagmiddag voorafgaande aan de top in Brussel zijn voor overleg. Deze zogenoemde eurogroep zal het hebben over de vorderingen die Griekenland maakt in ruil voor het tweede reddingspakket van 130 miljard euro.

De woordvoerder van Van Rompuy liet weten dat er wel een voorzitter van de eurozonetoppen wordt gekozen. De Belg Van Rompuy is zelf kandidaat. Deze toppen voor de leiders van de eurolanden moeten twee keer per jaar plaatsvinden.

Lees alles over de schuldencrisis