WASSENAAR - De gemeente Wassenaar stelt een officieel en onafhankelijk onderzoek in naar een uit de hand gelopen drinkgelag dat zich half februari in het gemeentehuis zou hebben afgespeeld.

Dat heeft burgemeester Jan Hoekema bekendgemaakt op de website van de gemeente.

In de nacht van 13 op 14 februari zou een nazit van een aantal raadsleden en VVD-wethouder Henk de Greef uit de hand zijn gelopen.

Er zou tot diep in de nacht veel gedronken zijn en er zouden ongepaste seksuele opmerkingen zijn gemaakt.

Hoekema, die toen op vakantie was, stelt zich ''diep, diep te schamen'' voor de negatieve publiciteit die dit in landelijke media tot gevolg had.

Fatsoenlijk

''Wassenaar wordt gezien als een fatsoenlijke gemeente’’, stelt Hoekema. ''Nachtelijk drinkgelag en insinuaties waar andere mensen aanstoot aan kunnen nemen, zijn geen fraaie kwalificaties voor onze gemeente. En dan druk ik mij nog zacht uit.’’

Wethouder De Greef heeft overigens de aantijgingen ontkend. De burgemeester stelt geen reden te hebben aan zijn woord te twijfelen.

''Maar als er zich dingen in het raadhuis hebben afgespeeld die niet door de beugel kunnen, dan sta ik er voor in dat de onderste steen boven komt’’, beklemtoont Hoekema. Hij wil dat het onderzoek snel wordt verricht.

Verbod

Daarnaast heeft de burgemeester een verbod op het bezitten van drank ingesteld in het raadhuis. Ook mag er nergens in het gebouw meer worden gerookt en mag er geen mailverkeer meer plaatsvinden tussen raadsleden en gemeentepersoneel.

De nazit na een raadsvergadering mag voortaan niet langer dan een uur duren en de bode moet er op toezien dat het gebouw daarna wordt afgesloten.

De kwestie kwam aan het licht toen de oppositiepartijen in de raad vragen stelden. Burgemeester Hoekema stelt ''verbijsterd" te zijn dat de partijen de affaire op deze manier in de openbaarheid hebben gebracht. ''Zij hadden een andere weg moeten bewandelen", meent hij.