DEN HAAG - Ronald Plasterk en Diederik Samsom gaan op kop in een peiling die Maurice de Hond deed naar wie de meeste steun heeft als toekomstig PvdA-leider.

De Hond maakte de resultaten maandagavond bekend.

Van de 'potentiële' PvdA-kiezers geeft 33 procent de voorkeur aan Plasterk, 30 procent aan Samsom.

Bij de mensen die op dit moment PvdA stemmen, liggen die percentages respectievelijk op 36 en 41 procent. In beide groepen volgen Nebahat Albayrak en Martijn van Dam op grote afstand.

Electoraat

Diederik Samsom wordt het meeste electorale potentieel toegedicht. Van alle respondenten denkt 22 procent dat hij van de PvdA de grootste partij kan maken. Negentien procent denkt dat Plasterk dat kan, tien procent verwacht dat Albayrak de PvdA de verkiezingen kan laten winnen, slechts zes procent denkt dat Van Dam dat kan.

Van Samsom wordt ook verwacht dat hij in het debat het beste weerwoord kan geven aan Geert Wilders (PVV) en Emile Roemer (SP). Albayrak wordt als de minste debater gezien.

Leden

De Hond kon geen steekproef doen onder PvdA-leden. Zij bepalen half maart wie van hen de fractie en de partij gaat leiden tot de volgende verkiezingen. Tot dinsdag 12.00 uur mogen fractieleden zich aanmelden voor de interne verkiezingsstrijd.

Voor de peiling werden maandag via internet ruim 2000 personen ondervraagd, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

Volg de Twitterberichten over dit nieuws op NUlive