DEN HAAG - Nederlanders in het buitenland die een andere nationaliteit aannemen, moeten de Nederlandse tegelijk kunnen behouden.

Dat vindt Tweede Kamerlid Gerard Schouw van D66. Hij komt met een voorstel daarvoor. Hij reageert ermee op een brief van minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken.

Ze schrijft daarin dat Nederlanders die vrijwillig een andere nationaliteit aannemen, nooit meer de Nederlandse kunnen behouden. Dat konden ze meestal al niet, maar er waren uitzonderingen mogelijk. Die gaan nu ook van de baan.

D66 stoort zich eraan: ''Praktische zaken, zoals het aankopen van onroerend goed in Mexico of het krijgen van bepaalde banen in de VS, zijn bijna alleen mogelijk als ook je de nationaliteit van het woonland bezit.''

Daarnaast loopt Nederland internationaal erg uit de pas, vindt Schouw. ''Wereldwijd is de trend juist het verruimen van de mogelijkheden voor een meervoudige nationaliteit, omdat steeds meer mensen in het buitenland werken, wonen en trouwen. Dit kabinet gaat volstrekt voorbij aan het feit dat mensen in de 21e eeuw lang niet altijd hun hele leven in hun eigen land wonen en werken.”