HILVERSUM - De ''collectieve verontwaardiging'' over de PVV is dom want het maakt die partij alleen maar sterker. Dat zegt staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) zondagavond in het RTL-programma Kwestie van Kiezen.

Bleker zegt dat toen toenmalig SP-leider Jan Marijnissen oud-minister Bert Koenders een flapdrol noemde, iedereen dat grappig vond. Tegelijk is er volgens hem een collectieve verontwaardiging over bepaalde acties of uitlatingen van de PVV.

''Het meten met twee maten doen we ook wel een beetje richting de PVV en dat is dom. Daar maak je ze in feite alleen maar sterker mee.''

In Kwestie van Kiezen zegt hij dat hij niets moet hebben van sommige standpunten van de PVV. ''Het is incorrect op bepaalde punten, het stigmatiserende wat er soms in zit naar bevolkingsgroepen, het negeren van het grote belang van religie in een samenleving.’’ Ook houdt hij niet van het taalgebruik dat de PVV soms bezigt.

Samenwerking

Bleker was als waarnemend partijvoorzitter van het CDA in oktober 2010 voorstander van de samenwerking met de PVV. Het CDA stapte toen in een regering met de VVD die gedoogsteun had van de PVV. Bleker werd zelf staatssecretaris.

Bleker kreeg ook de vraag voorgelegd of hij gelukkig is dat er eindelijk een Partij voor de Dieren is, of dat hij het bestaan van die partij als een ''overbodig welvaartsverschijnsel'' beschouwt. Hij koos voor het laatste.

Volgens hem zijn de dieren er voor de mensen en niet andersom. ''Je moet er nuchter mee omgaan. Een dier is wel een dier, het gaat niet om mensen.''