UTRECHT - PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak heeft zich als eerste vrouw kandidaat gesteld om politiek leider te worden van de PvdA. Dat heeft ze zaterdag laten weten aan NU.nl.

Na Martijn van Dam, Diederik Samsom en Ronald Plasterk heeft ook zij de ambitie om Job Cohen op te volgen als fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

Ze wilde haar kandidatuur vrijdag al bekend maken, maar besloot dit niet te doen vanwege het trieste nieuws over de gezondheidstoestand van prins Friso.

Hamer

PvdA-Kamerlid Mariëtte Hamer denkt nog na over de vraag of zij zich zal kandideren, zo zei ze zaterdag na afloop van een PvdA-ledenraad in Utrecht. Ze was eerder fractievoorzitter ten tijde van het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie.

Hamer zei dat ze geen ''morele druk'' meer voelt om zich als vrouw te melden, nu er met Albayrak al een vrouwelijke kandidaat is.

Draagvlak

Volgens Albayrak ontbreekt bij dit kabinet de urgentie om de problemen aan te pakken. "We staan aan de vooravond van de grootste bezuinigingsoperatie ooit met een kabinet dat allang draagvlak heeft verloren", aldus de oud-staatssecretaris van Justitie.

"Terwijl dit kabinet vooral bezig is met het overeind houden van de gedoogconstructie worden er elke dag meer mensen werkloos."

Ze zegt dat de 'afbraakpolitiek' van Rutte haar hart raakt. "Zeker als ik zie dat we er de afgelopen anderhalf jaar niet in zijn geslaagd te laten zien wat onze alternatieven zijn. Als het kabinet vandaag valt hebben we morgen een plan dat eerlijker en socialer is."

Wat is er nieuw aan dit verhaal? De PvdA vindt al langer dat het socialer en eerlijker moet.

"Elke partij zal zich permanent moeten vernieuwen en de oplossingen van morgen moeten aanpassen aan de uitdagingen van vandaag."

"Maar waar dit vooral over gaat is dat we er niet in slagen om een progressief kabinet dichterbij te brengen. Dat is het doel."

"Je kunt bij de kandidaten voor de PvdA zoeken naar verschillen, maar we zijn wel allemaal lid van dezelfde club. Het gaat er om dat we die krachten in de fractie bundelen om die vuist tegen Rutte te kunnen maken."

Wil je een brug slaan tussen de progressieve partijen?

"Ik wil een brug slaan tussen alle partijen die het uitvoeren van het programma om Nederland sterker en socialer te maken mogelijk maken. 4,5 miljoen mensen hebben progressief gestemd. Die mensen hebben ook een stem nodig. Die stem wil ik zijn."

Wat is belangrijker? Een grote PvdA of een progressieve meerderheid?

"Een grote PvdA is het middel. Maar het doel is ook duidelijk: een zo breed mogelijk gedragen progressief kabinet als alternatief voor de afbraak van nu."

"De PvdA heeft gewoon een probleem. Wij zijn meer dan andere partijen het vertrouwen kwijtgeraakt in dat wij deze crisis het beste kunnen aanpakken. Dus dat eigen verhaal is belangrijker dan ooit, maar die verbinding met andere partijen is even belangrijk."

Waarom ben jij degene die het voor de PvdA moet gaan doen?

"Ik ben er van overtuigd dat als ik kijk naar hoe ik in de politiek heb gestaan, hoe ik luister, keuzes maak en hard durf door te pakken, dan denk ik dat dat kwaliteiten zijn die de fractievoorzitter van de PvdA nodig heeft."

"Als je dat intern goed doet kun je ook de brug slaan naar je politieke tegenstanders."

Heeft je kandidatuur er ook mee te maken dat je het belangrijk vindt dat er ook een vrouwelijke kandidaat is?

"De partij had mij in 2010 op nummer 2 gezet. Dat is geen claim op het voorzitterschap, maar dat komt wel met een verantwoordelijkheid en die verantwoordelijkheid neem ik. Of ik een man of vrouw ben is daar secundair in."

Heeft het nog meegespeeld dat er bij mijn weten niet eerder een allochtone fractievoorzitter in de Kamer heeft gezeten?

"Een wat? Dan onderschat je de leden van de partij en je onderschat de mensen in het land. Die kijken toch eerst naar wat je kunt en wie er in slaagt mensen te enthousiasmeren."

Volg de discussie op Twitter over dit nieuws via NUlive

Ledenraad PvdA