DEN HAAG - PvdA-Tweede Kamerlid Frans Timmermans zal zich niet kandidaat stellen voor het leiderschap van de PvdA, ook al zou hij ''niets liever'' doen.

Alleen als degene die anderhalve week geleden zijn kritische e-mail aan de fractie liet lekken zich meldt, stelt hij zich misschien alsnog kandidaat.

Hij zegt dat zaterdag in een interview in NRC Handelsblad. Timmermans' mail was een reactie op een interview van PvdA-leider Job Cohen en partijvoorzitter Hans Spekman. Het uitlekken van de mail leidde tot een crisis in de fractie en tot het opstappen van Cohen afgelopen maandag.

Timmermans zegt in NRC dat hij pas vrijdagmorgen ''na een nacht zonder slaap’’ heeft besloten zich niet te kandideren voor het fractievoorzitterschap.

Grauwsluier

''Er hangt zo'n grauwsluier over mijn kandidatuur. Als degene die de mail heeft gelekt zich voor dinsdag bekendmaakt doe ik het misschien alsnog. Maar nu voel ik me te geremd door die grauwsluier. Daar kan ik niks aan doen, maar het is realiteit.’’

De PvdA-Kamerleden Martijn van Dam, Diederik Samsom en Ronald Plasterk hebben zich inmiddels gemeld voor het fractievoorzitterschap. Fractieleden kunnen zich nog tot dinsdagmiddag melden. De leden van de PvdA kiezen vervolgens voor half maart hun favoriet.

Ontzettend goed

Timmermans zegt in NRC dat hij ''ontzettend goed’’ met Cohen kan opschieten en dat hij en Cohen inhoudelijk altijd op een lijn zaten. Kritiek had Timmermans echter wel degelijk.

''Job was een heel intuïtief politicus. Zijn probleem was niet een verhaal, maar het verwoorden van het verhaal. Zijn intuïtie en zijn morele kant zijn zo dik in orde, maar je moet in dit vak snel en goed kunnen formuleren, Dat was niet zijn sterkste kant.’’

Verrast

Timmermans zegt dat hij volkomen verrast was door de dynamiek die volgde op zijn e-mail. Vier dagen later stapte Cohen op omdat hij zichzelf ''onvoldoende effectief’’ vond als oppositieleider. ''Ik was dit helemaal niet van plan’’, zegt Timmermans, volgens NRC in tranen. ''Ik hóu van die man.’’

De PvdA houdt zaterdag in Utrecht een ledenraad waarin de partij afscheid neemt van Cohen.

Vrouwen

PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Marleen Barth roept vrouwen in de Tweede Kamerfractie om zich op te werpen als fractievoorzitter en partijleider van de PvdA. Tot nog toe hebben alleen drie mannen zich gemeld.

In het Radio 1-Journaal zei Barth zaterdagochtend dat de termijn voor de kandidaatstelling nog loopt en dat ze ''heel erg’’ hoopt dat een of twee vrouwen zich nog melden. Volgens haar zou het goed zijn als de PvdA tegen het kabinet ''vol oudere heren’’ ook ''jongere, energieke vrouwen’’ kan stellen.

Mogelijke vrouwelijke kandidaten in de PvdA-fractie zijn Nebahat Albayrak en Mariëtte Hamer. Albayrak liet donderdag weten ''heel serieus’’ na te denken. Hamer heeft al ervaring als fractievoorzitter. Zij bekleedde die functie van begin 2008 tot juni 2011 tijdens het vorige kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie.