AMSTERDAM - D66 waarschuwt voor de extreme standpunten van Ronald Plasterk en Diederik Samsom over de begrotingsregels.

Daarmee laten ze het begrotingstekort uit de hand lopen en schuiven ze de rekening door naar toekomstige generaties. Dat is onverantwoord, vindt Tweede Kamerlid Wouter Koolmees.

De financieel woordvoerder van D66 reageert op interviews van Plasterk en Samsom, die zich allebei kandidaat hebben gesteld om Job Cohen op te volgen als politiek leider van de PvdA.

In NRC Handelsblad verklaarden ze beiden dat de Europese begrotingsregels die een tekort voorschrijven van maximaal drie procent, niet heilig zijn.

Heilig

"Natuurlijk loopt het overheidstekort bij ons terug", zei Samsom donderdag daarover. "Maar het tempo wordt niet bepaald door een lijstje getallen." Ook voor Plasterk is de grens van drie procent niet heilig. "Nee. Voor sommige maatregelen is het wellicht beter ze uit te stellen", zegt hij vrijdag in de krant.

Volgens Koolmees nemen Samsom en Plasterk afstand van een degelijk financieel beheer. "De PvdA moet zich niet tot dat soort extreme standpunten laten verleiden", zegt hij. Hij wijst erop dat de PvdA zich de afgelopen maanden samen met VVD, CDA en D66 juist heeft hardgemaakt voor een strengere handhaving van de Europese begrotingsregels.

Pijnlijke keuzes

De PvdA schuift hiermee pijnlijke keuzes voor zich uit, vindt hij. Ook verlaagt het de druk op het kabinet en gedoogpartij om orde op zaken te stellen, vreest Koolmees. De gedoogcoalitie maakt zich momenteel op voor nieuwe onderhandelingen over mogelijk miljarden aan extra bezuinigingen.