AMSTERDAM - Na Martijn van Dam en Diederik Samsom, heeft donderdag ook Ronald Plasterk zich kandidaat gesteld voor het leiderschap van de PvdA.

Hij maakte zijn kandidatuur in de namiddag officieel bekend via een persconferentie in Den Haag. 

PvdA-Kamerlid Plasterk (54) is momenteel woordvoerder Financiën en was in het vorige kabinet minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

Voor zijn politieke loopbaan in 2007 begon, was Plasterk hoogleraar ontwikkelingsgenetica en columnist. Bij de laatste verkiezingen stond hij als derde op de PvdA-kandidatenlijst. 

Persconferentie

Tijdens de persconferentie zei Plasterk dat hij alles zou geven wat hij in zich heeft, als hij wordt verkozen.

"Ik realiseer me dat het geen eenvoudige klus is, zeker niet op dit moment", zei hij, refererend aan de slechte positie die de PvdA heeft in de peilingen en de recente onrust in de fractie.

Pluspunten

Als pluspunten van zichzelf noemde Plasterk zijn jarenlange ervaring met het begeleiden van studenten als hoogleraar en zijn relatief korte verblijf in politiek Den Haag "waardoor ik denk ik net iets beter in staat ben om die mensen die nu niet op de PvdA stemmen, naar ons toe te halen".

Plasterk onderschreef de waarde van 'eerlijk delen' uit het tijdperk van premier Joop den Uyl, en voegde daaraan toe dat de PvdA is bedoeld als coalitie tussen intellectuelen en arbeiders.

"Die brugfunctie is essentieel", aldus Plasterk. "Als we daartussen een keuze zouden moeten maken, betekent dat het einde van de Partij van de Arbeid."

Opvolging

Fractieleden kunnen zich tot dinsdag als kandidaat melden voor de functie van politiek leider. De leden van de PvdA mogen zich vervolgens uitspreken over wie de opvolger wordt van Job Cohen.

Lees hierover op Twitter via NUlive