RIJSWIJK - Gedeputeerde Staten van Groningen blijven tegen het natuurakkoord, maar willen het in het belang van de natuur wel uitvoeren.

Dat hebben GS donderdag in een brief laten weten aan de Provinciale Staten. PS stemmen 7 maart over het advies.

''Inmiddels ligt de uitvoering al bijna anderhalf jaar vrijwel stil. In het belang van de natuur, het landelijk gebied en haar bewoners is het gewenst snel het werk te hervatten'', zo staat in de brief.

Staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) zette vrijdag 10 februari haast achter het akkoord door provincies een deadline te geven om in te stemmen. Die deadline loopt vrijdag af.

Flevoland

Provinciale Staten van Flevoland moeten alleen onder voorwaarden akkoord gaan met het natuurakkoord. Dat adviseren de Gedeputeerde Staten. Een woordvoerster van de provincie zei dit donderdag.

Gedeputeerde Staten geven een positief advies, mits de nadrukkelijke juridische uitzonderingspositie van Flevoland nog verder wordt uitgewerkt. Bij inwerkingtreding van het natuurakkoord vervallen alle afspraken uit het verleden, maar de provincie zegt nog geld te krijgen vanwege een eerdere afspraak over de aanleg van Oostvaarderswold.