DEN HAAG - De Nederlandse krijgsmacht moet opnieuw fors op de schop. Daarvoor pleiten twee onderzoekers van Instituut Clingendael donderdag in het tijdschrift van de Atlantische Commissie.

Kees Homan en Dick Zandee betogen dat de veelzijdig inzetbare krijgsmacht, zoals het kabinet die voorstaat, onbetaalbaar wordt.

Nederland moet meer samenwerken met andere landen en zich meer richten op bepaalde niches.

Concreet stellen ze voor om het aantal F-16-squadrons te halveren en in totaal drie vliegbases te sluiten. Dat kan als Nederland meer met België gaat samenwerken. Dan kunnen de transportvliegtuigen van de twee landen Melsbroek bij Brussel als hun thuisbasis krijgen. Beide landen kunnen een F-16-basis sluiten.

Onbemand

Nederland moet dan wel meer onbemande vliegtuigen kopen en zich specialiseren met Patriotraketten en radars op luchtverdedigingsfregatten.

Ook moet bij de bouw van nieuwe marineschepen de nadruk meer komen te liggen op ondersteuning van landoperaties en bescherming van de koopvaardij, ten koste van onderzeebootbestrijding.

Betaalbaar

Homan en Zandee willen een pasklare krijgsmacht die betaalbaar blijft, maar waarmee Nederland ook internationaal belangrijke bijdragen kan leveren. De ambities moeten omlaag, dat is duidelijk.

De twee onderzoekers voorspellen dat Defensie de dans niet zal ontspringen bij nieuwe bezuinigingen, ook al besloot minister Hans Hillen eerder al om de komende jaren 1 miljard euro te snijden. Daardoor verdwijnen ongeveer 12.000 van de 69.000 banen.