AMSTERDAM - Martijn van Dam heeft zich kandidaat gesteld als fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid (PvdA).

De politicus maakte dit bekend via Facebook. Van Dam is de eerste die zich kandidaat stelt als opvolger van Job Cohen.

Cohen stapte maandag op als politiek leider van de PvdA na aanhoudende onrust over zijn functioneren.

De 34-jarige Van Dam houdt zich als Kamerlid bezig met integratie, media en Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse zaken.

Vanaf 7 maart mogen de leden van de PvdA bepalen wie fractievoorzitter wordt van de partij in de Tweede Kamer. De Tweede Kamerfractie zal de uitslag van de ledenraadpleging overnemen, waardoor de politiek leider ook fractievoorzitter wordt.

Nieuw PvdA

In een filmpje op zijn Facebookpagina zegt Van Dam dat het "tijd is voor een nieuwe PvdA die antwoord biedt op de problemen van deze tijd".

"Die de nieuwe generatie weer het vertrouwen geeft dat morgen beter kan worden dan vandaag. Die niet de gevestigde belangen verdedigt, maar de strijd daarmee aangaat", zegt Van Dam op zijn website.

In een interview met NU.nl licht Martijn van Dam toe dat het een van zijn ambities is "om de mensen weer meer macht in handen te geven, zodat ze zelf meer grip krijgen."

Dubbeltje

De politicus zegt dat de PvdA een Nederland heeft opgebouwd ''waar je sociale klasse, je afkomst niet meer bepalend is voor de mogelijkheden die je hebt. Waar je van een dubbeltje dus echt een kwartje kunt worden''.

Maar volgens Van Dam is het nu tijd voor een nieuwe PvdA, die antwoord biedt ''op de vragen van deze tijd". Hij wil de nieuwe PvdA vorm geven en daarna ''keihard werken aan een nieuw Nederland''.

Nummer

Van Dam ziet het als een belangrijke opdracht om mensen weer greep te laten krijgen op de samenleving. Te veel worden mensen in zijn ogen nu gezien als een nummer.

Om daar verandering in te brengen, wil Van Dam hervormingen doorvoeren, onder meer bij de overheid en in het onderwijs. Binnen de PvdA wil hij een nieuwe generatie aanspreken en zich baseren op oude idealen als sociaal en vooruitstrevend.

Bekijk alle reacties op Twitter via NUlive

Lees het interview van NU.nl met Martijn van Dam