DEN HAAG - GroenLinks gaat vragen stellen aan minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) over de invloed die de accountantslobby had op adviesorgaan Actal.

Maandag berichtte NU.nl dat Actal, het adviesorgaan voor de regering dat is ingesteld om onnodige regelgeving te bestrijden, zich in een advies aan de Tweede Kamer over accountantswetgeving heeft gebaseerd op berekeningen van accountantslobby NBA.

Partijen VVD, PvdA, PVV en SP zagen hierin al een aantasting van de onafhankelijkheid van Actal. Nu stelt GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis ook vragen aan minister Maxime Verhagen, onder wiens verantwoordelijkheid Actal valt.

Klakkeloos

"Het kan toch niet zo zijn dat cijfers van een lobbyclub klakkeloos door Actal worden overgenomen", aldus Braakhuis. "De kwaliteit van de organisatie komt daarmee ter discussie te staan."

Braakhuis zal Verhagen vragen om een toelichting op de berichtgeving en hoe hij kan garanderen dat in het vervolg de kwaliteit van Actal onbesproken blijft.

Vragenuurtje

De vragen worden ingediend voor het mondelinge vragenuurtje komende dinsdag. Mochten ze niet aan de orde komen, dan worden ze alsnog schriftelijk ingediend.