DEN HAAG - Voordat een dader van een misdrijf vroegtijdig uit de gevangenis komt, wordt voortaan ook het belang van slachtoffers meegewogen.

Hierdoor zullen daders van een misdrijf, waarbij slachtoffers zijn gemaakt, hun celstraf straks vaker helemaal moeten uitzitten. Zij zullen minder vaak eerder vrijkomen om aan hun resocialisatieprogramma te beginnen.

Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) woensdag gezegd in een interview met De Telegraaf op de Europese dag van het slachtoffer. Volgens de woordvoerder van Teeven wil de staatssecretaris meer oog voor slachtoffers binnen Justitie.

Zo komt er ook één aanspreekpunt binnen de organisatie voor slachtoffers om eventuele schade te verhalen op de daders.

Dadergericht

Volgens de VVD-bewindsman is er nog veel werk te doen. Hij noemt de hele strafrechtspleging nog steeds dadergericht. ''Dat zit niet zozeer in de regeltjes, maar ook tussen de oren. Af en toe gebeuren er nog wel bedrijfsongevallen, dingen waar je maag van omkeert als je daar tegenaan loopt.”

Een voorbeeld hiervan is volgens hem het verhaal van de ouders van de omgekomen cabaretière Floor van der Wal. De man die haar doodreed, kwam vervroegd vrij om zich voor te bereiden op een terugkeer in de samenleving.