AMSTERDAM - Job Cohen is er naar eigen zeggen niet in geslaagd de weg naar een nieuw sociaal-democratisch beleid in te zetten.

Dat zei Cohen maandag in een persconferentie waarin hij zijn vertrek als fractieleider van de PvdA toelichtte. Cohen maakte maandagmiddag bekend per onmiddellijk terug te treden en ook niet meer terug te keren in de Tweede Kamer.

De oud-fractieleider van de PvdA zegt de "hoge en soms te hoge" verwachtingen die aan zijn partijleiderschap werden gesteld niet te hebben kunnen waarmaken. "Ik reken mij dat aan, maar uiteindelijk gaat het niet om mij", aldus Cohen. "Wij zijn in dienst van iets dat groter is dan onszelf. Daarom treed ik vandaag terug."

Hij vindt dat hij ''het niet gunstige tij'' voor de partij niet kan keren. Uiteindelijk ging het in de ogen van Cohen mis omdat hij zelf ''onvoldoende effectief'' was in zijn rol van leider van de grootste oppositiepartij.

 Bekijk fragment uit de persconferentie van Cohen:

Geen spijt

Cohen benadrukte dat hij geen spijt heeft van zijn overstap van burgemeesterschap in Amsterdam naar fractieleider in de Tweede Kamer.

Hij gaf toe dat hij niet geschikt was gebleken als oppositieleider, maar zei ook dat het met hem en met Nederland heel anders zou zijn gelopen als de PvdA de verkiezingen in juni 2010 niet met 1 zetel van de VVD had verloren. Dan was Cohen waarschijnlijk premier geworden.

Volgens Cohen heeft zijn interview in Trouw vorige week geen rol gespeeld. Daarop kwam kritiek van PvdA-Kamerlid Frans Timmermans, wat leidde tot een heftige fractievergadering donderdagavond.

Opvolgen

Wie Cohen gaat opvolgen is nog onbekend, er komt daartoe een verkiezingen onder de partijleden. Voorzitter van de PvdA Hans Spekman zegt het vertrek van Cohen "verschrikkelijk" te vinden. Zelf heeft Spekman niet gedacht aan aftreden, zo meldt hij.

Kamerlid Jeroen Dijsselbloem laat aan NU.nl weten niet beschikbaar te zijn voor het partijleiderschap. Ronald Plasterk "kan er nog niets over zeggen".

Politiek profiel: Cohen groeide nooit in zijn rol

Volg reacties op Twitter via NUlive