AMSTERDAM - Stef Blok, fractievoorzitter VVD, noemt de opvolging van Job Cohen bij de PvdA een interne kwestie.

"Ik wens Job Cohen alle goeds toe in zijn verdere loopbaan", aldus Blok in een eerste reactie op het vertrek van Cohen.

Ook PVV-leider Geert Wilders noemt het een interne PvdA-kwestie. Hij wil er verder niet inhoudelijk op reageren. "Ik wens hem overigens persoonlijk het beste toe", aldus Wilders.

De PvdA maakte maandag bekend dat Cohen zich per direct terug trekt als politiek leider van de PvdA. Cohen legt het voorzitterschap van de Tweede Kamerfractie neer en zal niet terugkeren in de Tweede Kamer.

Goede contacten

Premier Mark Rutte heeft meteen telefonisch contact gehad met Cohen. Rutte bedankte Cohen voor de goede contacten gedurende een reeks van jaren.

''Over politieke grenzen heen was het contact altijd goed'', aldus Rutte maandag in een verklaring. ''Ik heb grote waardering voor de integere en respectvolle wijze waarop Job Cohen vanuit zijn idealen de publieke zaak heeft gediend. Persoonlijk wens ik hem alle goeds voor de toekomst.''

Balen

Metin Çelik reageert als een van de eerste Tweede Kamer-fractieleden van de PvdA via Twitter. "Erg jammer, vervelend en spijtig. Ik heb respect voor deze afweging van Job maar ik baal verschrikkelijk. Van mij had dit niet gehoeven." Verder willen de weinige Kamerleden die in Den Haag zijn, wachten met reageren tot na de persconferentie.

Lodewijk Asscher, wethouder van Amsterdam en mogelijk kandidaat om Cohen op te volgen, vindt het "heel verdrietig dat het Job niet gelukt is te doen waarvoor hij naar Den Haag kwam: met PvdA succesvol strijden voor fatsoenlijker Nederland."

Respect

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap zegt dat ze respect heeft voor het besluit van Cohen. "Ik heb Job Cohen leren kennen als een plezierig mens en altijd prettig met hem samengewerkt."

Daarnaast betreurt Sap het het vertrek van Cohen. "Hij is een zeer gewaardeerde collega. De Nederlandse politiek zal altijd behoefte houden aan mensen die kunnen binden, het is jammer dat hij zich genoodzaakt voelt te stoppen."

Dramatisch

SP-leider Emile Roemer noemt het vertrek van Cohen dramatisch voor een sociaal en menselijk politicus. "We hebben veel samengewerkt voor een beter Nederland. Ik wens hem veel succes toe in de toekomst en hoop op voortzetting van de samenwerking tussen PvdA, SP en iedereen die voor een sociaal Nederland wil strijden.''

Sybrand van Haersma Buma, CDA-fractievoorzitter zegt dat het CDA met respect heeft kennisgenomen van het besluit van Cohen. "Job Cohen heeft op een integere manier na zijn burgemeesterschap de PvdA geleid. Voor hem persoonlijk is het tragisch dat het nu zo eindigt."

Tragisch

Marleen Barth, PvdA-fractievoorzitter in de Eerste Kamer, zegt in een reactie dat het tragisch is zoals het is gegaan. "Job Cohen is één van de meest integere mensen die ik ken en dat hij tot dit besluit heeft moeten komen, zegt veel over het politieke klimaat en de cultuur op dit moment in Nederland."

ChristenUnie-fractievoorzitter in de Tweede Kamer Arie Slob heeft grote waardering voor de wijze waarop Cohen eerlijk, rustig en realistisch politiek wenste te bedrijven. "Hoewel ik de precieze beweegredenen nog niet ken, kan ik niet anders dan met respect kennis nemen van het besluit van Job Cohen"

André Rouvoet, oud-fractievoorzitter van de ChristenUnie, noemt het terugtreden van Cohen buitengewoon spijtig, zo is te lezen op zijn Twitterpagina. Ook SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij reageert via Twitter: "Politiek Den Haag verliest met vertrek Cohen integer politicus!''

Persoonlijke teleurstelling

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold, met de commissie Buitenlandse Zaken op werkbezoek in Tunesië, reageert vanuit Tunis op het vertrek van Cohen. "Voor Job Cohen is zijn vertrek in de eerste plaats een grote persoonlijke teleurstelling.

"Ik heb Job leren kennen als een integer politicus. Ik prijs in hem dat hij er steeds aan vasthield het politieke debat waardig en respectvol te voeren. Ik wens hem het allerbeste voor de toekomst."

Tussenfiguur

Rick Jonker, voorzitter Jonge Socialisten zegt absoluut geen enkele mogelijkheid te zien dat iemand uit de huidige fractie een waardige opvolger zou zijn voor Cohen.

''De JS wil nu een tussenfiguur als nieuwe leider en is daarnaast voor leiderschapsverkiezingen voorafgaand aan de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen.

Politiek profiel Job Cohen

Lees reacties op dit nieuws via Twitter op NUlive