AMSTERDAM - Job Cohen treedt per direct terug als politiek leider van de Partij van de Arbeid (PvdA).

Cohen legt het voorzitterschap van de Tweede Kamerfractie neer en zal niet terugkeren in de Tweede Kamer, zo maakt de partij maandag bekend. Wie Cohen zal opvolgen is nog niet bekend.

Cohen zei in een eerste persverklaring te hebben willen bijdragen aan een fatsoenlijke samenleving maar dat hij er onvoldoende in is geslaagd ''in de politieke en mediawerkelijkheid van 'Den Haag' de weg naar deze fatsoenlijke samenleving geloofwaardig voor het voetlicht te brengen''.

Hij kan naar eigen zeggen ook onvoldoende effectief bijdragen aan het bieden van perspectief zoals de PvdA dat voor ogen heeft.

Maandagmiddag om half vijf licht Cohen zijn besluit verder toe tijdens een persconferentie. Morgenochtend komt de fractie bijeen in Den Haag. Mogelijk wordt hier een tijdelijke fractievoorzitter aangewezen.

Onrust

De afgelopen dagen ontstond weer ophef rondom de rol van Job Cohen, nadat hij donderdag in een interview in Trouw met de kop 'Aanschurken tegen de SP' had gezegd: "Als ik alles overzie, staat de SP wat uitgangspunten betreft waar wij staan."

Diverse Kamerleden lieten aan NU.nl weten er niet blij mee te zijn dat de partij daarmee als links en behoudend voor het voetlicht kwam.

Ook lekte een mail uit van Kamerlid Frans Timmermans, waarin hij harde kritiek uitte op het interview en de koers van de PvdA in zijn algemeen. Na een fractievergadering donderdagavond werd gesteld dat de gelederen weer waren gesloten, maar de rust in de fractie leek nog niet geheel wedergekeerd.

Opvolger van Bos

Na de val van het vierde kabinet onder leiding van Jan Peter Balkenende in 2010 schoof toenmalig PvdA-leider Wouter Bos Cohen naar voren als zijn opvolger. Bij de verkiezingscampagne kende Cohen een moeizame start, maar desondanks slaagde hij erin de PvdA bijna de grootste partij te laten worden.

Met 30 zetels voerde Cohen vervolgens de grootste oppositiepartij aan tegen het minderheidskabinet van VVD en CDA.

Maar het lukte Cohen niet die rol volledig uit te buiten. De PvdA zou nu 14 zetels behalen in de peilingen.

Politiek profiel Job Cohen

Volg reacties op Twitter via NUlive