RIJSWIJK - Het aantal meldkamers voor 112 wordt de komende jaren fors teruggebracht van 25 naar 10. Dat betekent dat iedere politieregio een eigen meldkamer krijgt.

Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) besloten, zo bleek maandag.

Het Veiligheidsberaad en het Korpsbeheerdersberaad zijn desondanks blij, omdat in de oorspronkelijke plannen slechts een meldkamer op drie locaties was voorzien.

In de meldkamers komen de hulpmeldingen binnen voor de inzet van de hulpdiensten. Alle meldkamers gaan op dezelfde manier werken.

Alle noodoproepen worden beantwoord met de vraag: ''Wat wilt U melden?" De specifieke vraag of hulp gewenst is van politie, brandweer of ambulancedienst verdwijnt.

Werkdruk

Politievakbond ACP wil dat de minister snel laat weten waar de meldkamers precies komen.

''Dat is cruciaal, omdat mensen daarom misschien een andere baan kiezen als die kans zich voordoet'', aldus voorzitter Gerrit van de Kamp. Die duidelijkheid komt waarschijnlijk pas deze zomer, maar dat vindt Van de Kamp te laat.

Hij zegt bovendien de werkdruk in de meldkamers nauw in de gaten te houden. ''Je wil niet 2, 3 of 4 minuten in de wachtrij staan als er een groot incident is. Radioverkeer bij de politie bestaat bij de gratie van snelheid.''