APELDOORN – De politie in Apeldoorn heeft een journalist gearresteerd bij het filmen van een ongeval. Na uren detentie is de cameraman vrij. Het beeldmateriaal en de camera zijn in beslag genomen.

Freelance journalist Niels Damstra, die onder andere regelmatig filmt voor NOS, RTL, SBS en Omroep Gelderland, was aanwezig bij een aanrijding op de Laan van de Mensenrechten in Apeldoorn om iets na vier uur op zondagochtend.

Een verlaten auto lag daar op de kant in een greppel.

Arrestatie

Een van de agenten was niet gediend van de cameraman en eiste verwijdering van de beelden. Toen Damstra weigerde, eiste de agent legitimatie waarop de journalist erop wees dat nieuwsgaring geen aanleiding voor legitimatie kan zijn. Hierop werd de verslaggever aangehouden.

Eenmaal in de cel is de journalist meegedeeld dat de Hulpofficier van Justitie alles in het werk zal zetten om Damstra zijn politieperskaart af te pakken.

Na twee uur te hebben vastgezeten werd de cameraman vrijgelaten. Op onduidelijke gronden is de camera en het beeldmateriaal in beslag genomen.

Een advocaat van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, die niet bij het verhoor van Damstra aanwezig was, staat hem bij. Eerste prioriteit daarbij is het terugkrijgen van de camera om te zorgen dat de journalist niet brodeloos wordt.

Kamervragen

Voor GroenLinks-kamerlid Tofik Dibi is de maat vol. “De aanleiding van de aanhouding is duidelijk nieuwsgaring”, zegt hij in een reactie tegenover NU.nl. Hij wijst op eerdere incidenten waar fotografen of cameramensen in de cel werden gezet.

“Het lijken telkens incidenten maar het is een structureel probleem. Het wordt tijd dat we de politie overtuigen van het belang van persvrijheid en het belang van nieuwsgaring. Journalisten zijn de enige die de politie nog kunnen controleren. De politie mag dat op geen enkele manier tegenwerken.”

Voor hem is dit aanleiding om Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie ter verantwoording te roepen. “Ik ga hier Kamervragen over stellen. Het heeft er de schijn van dat een journalist wordt tegengewerkt door een politieambtenaar”, vertelt hij.

Problematisch

Dat Damstra nu niet kan beschikken over zijn camera is voor hem problematisch. "Als ik mijn camera niet terug krijg ga ik kapot, want freelance journalisten komen niet om in het geld. Als ik het moet opnemen tegen een overheid met diepe zakken dan ga ik het zeker verliezen", vertelt hij tegenover NU.nl.

Niels Nijman, voorlichter bij de Politie Noord Oost Gelderland, kan niet precies aangeven waarom Damstra is aangehouden. "Wij zitten nu vol op de zaak", vertelt hij in een reactie. De zegsman kan niet verklaren waarom de camera in beslag is genomen en ook de rapportage schiet op dat punt te kort.

Op de vraag hoe Damstra nu zijn geld moet verdienen kan de politie ook geen antwoord geven. Wel belooft Nijman in gesprek met de journalist te treden en eventuele fouten toe te geven. "Als wij fouten hebben gemaakt dan schromen wij zeker niet om toe te geven."