AMSTERDAM - Het CDA en de ChristenUnie willen de zilvervlootregeling terug laten keren. Die regeling om sparen onder de jeugd te stimuleren stamt uit eind jaren vijftig. 

In het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag zei CDA-Kamerlid Mirjam Sterk met de ChristenUnie aan een wetsvoorstel te werken.

Jongeren van 15 tot en met 20 jaar die geld spaarden op een zilvervlootrekening kregen aan het eind van het jaar een premie van tien procent van de staat. Aanvankelijk mocht zo maximaal tweehonderd gulden per jaar worden gespaard. In 1992 werd de regeling geschrapt.

Schulden

"Sparen is belangrijk, dat moet je als kind leren", zei Sterk in het programma. Ze wees erop dat de crisis mede is veroorzaakt doordat mensen geld uitgeven dat ze nog niet hebben.

Het Kamerlid wil verder dat ook energiebedrijven en woningbouwcorporaties inzicht krijgen in de schulden die mensen hebben om te voorkomen dat die te hoog worden. Nu mogen alleen banken, thuiswinkelorganisaties en creditcardorganisaties de gegevens van het Bureau Krediet Registratie inzien.