DEN HAAG - Premier Mark Rutte ziet de temperatuur en de spanningen rond de waarschijnlijk noodzakelijke extra bezuinigingen oplopen. Vreemd is dat niet, zei hij vrijdag na de ministerraad.

Rutte werd bevraagd over uitlatingen van vicepremier Maxime Verhagen (CDA) en PVV-leider Geert Wilders die deze week al piketpalen sloegen voor het bezuinigingsdebat begin maart.

''Ik heb daar alle begrip voor. Ik geloof niet dat ik het proces bevorder door daar ook iets over te zeggen'', aldus Rutte. Hij zei dat de uitkomst van het debat niet zeker is, maar dat hij er alle vertrouwen in heeft dat VVD, CDA en PVV het eens worden.

Eerder deze week waren er berichten dat Wilders bijzonder boos was geweest op Verhagen die vorige week vrijdag de inleidende beschietingen was begonnen door hervormingen te eisen. Wilders stelde daar deze week tegenover dat er hoe dan ook voor miljarden bezuinigd moet worden op het budget voor ontwikkelingssamenwerking.

''De onderlinge verhoudingen zijn tot de dag van vandaag uitstekend. Wij kunnen tegen een stootje, we zijn niet van marsepein. Maar dat de druk oploopt, is onvermijdelijk'', zei Rutte.