AMSTERDAM - Alle scholen moeten aandacht geven aan homoseksualiteit. De ministerraad heeft daar vrijdag een besluit over genomen.

De Tweede Kamer, met uitzondering van de drie christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP, hadden minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) gevraagd om voorlichting over homoseksualiteit op te nemen in de kerndoelen voor het primair en voortgezet onderwijs.

Van Bijsterveldt zegde in november al toe de voorlichting verplicht te stellen. Aanvankelijk was ze er tegen, omdat ze het aan de scholen zelf wilde overlaten, maar nadat een Kamermeerderheid een motie aannam die haar hiertoe opdroeg ging ze overstag.

Homobelangenorganisatie COC spreekt van een overwinning van voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender jongeren. "Terwijl bijna alle homojongeren meer voorlichting over homoseksualiteit willen, krijgt tweederde van de middelbare scholieren dat nooit. Dat gaat nu eindelijk veranderen", stelt COC-voorzitter Vera Bergkamp.

"Dat is een kroon op de jarenlange lobby van het COC, maar vooral een overwinning voor homoseksuele en transgender jongeren."

Kerndoelen

Van CDA-Kamerlid Jack Biskop had Van Bijsterveldt homoseksuele voorlichting niet in de kerndoelen voor het onderwijs op hoeven nemen. Hij vindt dat in het kerndoel veiligheid al aandacht wordt besteed aan seksuele diversiteit.

"Maar een meerderheid in de Tweede Kamer heeft een motie aangenomen, dus daar hebben wij ons dan bij neer te leggen."