DEN HAAG - PvdA-leider Job Cohen heeft nog voldoende vertrouwen van zijn fractie om door te gaan als partijleider.

Dat liet Cohen donderdagavond weten na afloop van het drie uur durende crisisberaad. Hij wilde niet ingaan op de vraag of er mensen in zijn fractie waren die het vertrouwen in hem wilde opzeggen.

Cohen maakte na afloop een getergde indruk. Hij benadrukte dat de crisis in het land belangrijker is dan de eventuele crisis in zijn partij. "We gaan door, en wel onder mijn leiding."

Vertrouwen

Fractiegenoot Frans Timmermans zei na afloop van het beraad dat hij 100 procent vertrouwen heeft in Cohen. Tijdens het beraad zou het beeld zijn rechtgezet dat de PvdA op koers is om een 'SP-light'  te worden. "Alle neuzen staan dezelfde kant op."

Volgens hem is het goed dat er in een partij discussie gevoerd wordt over de koers. Wel betreurt hij het dat een interne mail gezorgd heeft voor publieke discussie.

Hij stelt zijn stellingname in de mail bewust scherper te hebben aangezet om de discussie te kunnen voeren.

Volgens Kamerlid Jacques Monasch is nog eens 'duidelijk uitgesproken' dat er vertrouwen is in Cohen. Wel zei hij dat 'we het allemaal beter moeten doen'.

De fractie zou hebben aangegeven dat de vergelijking met de SP in het Trouw-interview ongelukkig was. "We moeten daarvan wegblijven en aangeven waar we zelf voor staan".

Interview

Een interview in Trouw met partijvoorzitter Hans Spekman en Cohen zorgde donderdagochtend voor irritatie onder fractieleden.

In dit interview met de kop 'Aanschurken tegen de SP' zegt Cohen ondermeer: "Als ik alles overzie, staat de SP wat uitgangspunten betreft waar wij staan."

SP-light

Timmermans stelde in een uitgelekte e-mail dat de PvdA daarmee 'SP-light' probeert te worden en toonde zich verbolgen dat deze 'koerswijziging' niet met de fractie was besproken. Ook was hij het er inhoudelijk niet mee eens.

Ook andere Kamerleden herkennen zich niet in het verhaal van Cohen en Spekman. "Het echte PvdA-verhaal komt niet goed voor het voetlicht", aldus een van de leden. "We willen niet een partij zijn die met een ander mee heult. Meer dan ooit moeten we onszelf zijn."

Na een overleg donderdagmiddag tussen Cohen en Timmermans leek de kou uit de lucht. Timmermans liet aan de pers weten dat er geen probleem is tussen hem en de partijleider.

Ook is er in tegenstelling tot wat hij in de mail schrijft geen sprake van een koerswijziging. De kop van het interview zou volgens hem niet de lading dekken.

Fractieberaad PvdA