Fractie PvdA bijeen voor crisisberaad

DEN HAAG - De PvdA-fractie is sinds acht uur bijeen om te praten over de crisis die donderdag is ontstaan.

Bij aankomst wilden de PvdA-Kamerleden geen commentaar geven. Wel zei partijleider Cohen dat er volgens hem geen sprake is van een 'richtingenstrijd'.

De ophef leek in de loop van de dag te verstommen, maar Kamerlid Jacques Monasch gooide door zijn uitspraken tegen NU.nl toch weer olie op het vuur.

Interview

Een interview in Trouw met partijvoorzitter Hans Spekman en Cohen zorgde donderdagochtend voor irritatie onder fractieleden.

In dit interview met de kop 'Aanschurken tegen de SP' zegt Cohen ondermeer: "Als ik alles overzie, staat de SP wat uitgangspunten betreft waar wij staan."

SP-light

Kamerlid Frans Timmermans stelde in een uitgelekte e-mail dat de PvdA daarmee 'SP-light' probeert te worden en toonde zich verbolgen dat deze 'koerswijziging' niet met de fractie was besproken. Ook was hij het er inhoudelijk niet mee eens.

Ook andere Kamerleden herkennen zich niet in het verhaal van Cohen en Spekman. "Het echte PvdA-verhaal komt niet goed voor het voetlicht", aldus een van de leden. "We willen niet een partij zijn die met een ander mee heult. Meer dan ooit moeten we onszelf zijn."

Na een overleg donderdagmiddag tussen Cohen en Timmermans leek de kou uit de lucht. Timmermans liet aan de pers weten dat er geen probleem is tussen hem en de partijleider. 

Ook is er in tegenstelling tot wat hij in de mail schrijft geen sprake is van een koerswijziging. De kop van het interview zou volgens hem niet de lading dekken.

Monasch

Jacques Monasch reageerde tegenover NU.nl gepikeerd op de afvlakkende woorden van Timmermans.

"Als Cohen en Timmermans nu doen alsof er niks aan de hand is moeten ze niet bij mij zijn. Aan die poppenkast doe ik niet mee", aldus Monasch.

 

Lees meer over:
Tip de redactie