DEN HAAG - Premier Mark Rutte is bereid op 1 maart met voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement te praten over de Europese kritiek op het Polenmeldpunt van de PVV.

Dat zei hij donderdag na een gesprek met zijn Tsjechische collega Petr Necas.

Op 13 maart bespreekt het Europees Parlement de website van de PVV waar mensen hun klachten over Oost-Europeanen kunnen melden. Europarlementariërs willen dat Rutte daar zijn standpunt van de Nederlandse regering komt verduidelijken.

Hoewel een officiële uitnodiging nog ontbreekt is het volgens de christendemocraten in het Europees Parlement, waaronder het CDA, gebruikelijk dat een premier komt als hij een onderdeel is van het debat. Formeel gaat het debat over xenofobe websites en de reacties van Europese regeringen hierop.

Rutte ging donderdag niet direct in op de oproep om bij het Europees parlement in Straatsburg te verschijnen. Hij verwees naar de afspraak met Schulz die overigens al langer gepland stond. Op 13 maart is Rutte vanwege agendaverplichtingen niet beschikbaar.

Necas zei dat hij het meldpunt kort had besproken met Rutte en dat hij het initiatief afwijst. ''Ik ben het er inhoudelijk niet mee eens.'' Hij onderkent dat het een site is van de PVV en niet van de Nederlandse regering. ''Ik wil wel graag zien dat de vier basisvrijheden van Europa worden nageleefd'', aldus Necas.

Rutte ontmoet Tsjechische premier