AMSTERDAM - De veelbesproken aftrek van hypotheekrente is bij de komende bezuinigingsonderhandelingen geen ononderhandelbaar breekpunt meer voor gedoogpartij PVV.

"Alles is bespreekbaar", zegt PVV-leider Geert Wilders donderdag tegen RTLZ. Maar als ruilmiddel zullen coalitiepartijen VVD en CDA van Wilders wel moeten instemmen met "een miljardenbezuiniging op ontwikkelingssamenwerking".

In een reactie op de berichtgeving van RTLZ nuanceert de PVV'er zijn uitspraken door te zeggen: "Ook de hypotheekrenteaftrek kan ter tafel komen, maar 'no way'' dat daar iets aan wordt veranderd."

Wilders heeft tot nu toe altijd laten weten dat handhaving van de hypotheekrenteaftrek voor hem een harde eis is. ''Handen af van de hypotheekrenteaftrek. Deze zekerheid moet de Nederlandse huizenbezitter niet ontnomen worden'', zo zei hij in december nog.

Premier Mark Rutte (VVD) heeft tot nu toe ook altijd gezegd niet te willen tornen aan de aftrek van hypotheekrente.

De PVV-voorman zegt nu uitsluitend te willen onderhandelen over bezuinigingen wanneer het mes wordt gezet in ontwikkelingssamenwerking. "Dagelijks toeteren CDA'ers (Verhagen en De Jager) wensen over hervormingen de wereld in", twittert Wilders donderdagochtend. "Ze krijgen er nul zonder miljardenbezuiniging op ontwikkelingshulp."

Twee weken terug meldde de Telegraaf dat er volgens ambtenaren structureel 3,7 miljard euro op ontwikkelingssamenwerking kan worden bespaard.

CDA-ministers

Wilders ergert zich aan CDA-ministers als Maxime Verhagen en Jan Kees de Jager die volgens hem in de media steeds laten weten graag hervormingen te willen hebben. Verhagen sprak eerder over hervormingen in de zorg en de arbeids- en woningmarkt.

De PVV staat al langer op vermindering van hulp aan arme landen. Volgens ingewijden wil de partij minimaal 1 miljard euro korten.

Catshuis

Vanaf 5 maart trekken de onderhandelaars van VVD, CDA en PVV zich voor minstens 3 weken terug in het Catshuis om te besluiten over extra ingrepen die nodig zijn om de overheidsfinanciën op orde te brengen.

In aanloop daar naartoe hebben de partijen afgesproken dat alle onderwerpen ter tafel moeten komen, ook onderwerpen die tot op heden taboe waren voor een partij.

CPB

Verhagen vindt dat onderhandelingen over eventuele extra bezuinigingen pas in het Catshuis moeten plaatsvinden. Dat gebeurt dan als de cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) hiertoe aanleiding hebben gegeven.

Hij wilde niet ingaan op uitspraken van PVV-leider Geert Wilders, gedoogpartner van het kabinet. Volgens Verhagen zullen er bij de besprekingen wat hem betreft geen politieke taboes zijn.

Cordaid

Cordaid-directeur Rene Grotenhuis laat in een reactie weten dat het slecht is voor het imago van Nederland als er zwaar bezuinigd gaat worden op ontwikkelingssamenwerking.

"Je schiet jezelf in de voeten als je bezuinigt op ontwikkelingslanden en tegelijkertijd roept dat Nederlandse bedrijven alle ruimte moeten krijgen in het buitenland", aldus Grotenhuis.

"Als er ergens kansen liggen voor Nederland dan is het in ontwikkelingslanden als Brazilië en India."

Volgens Grotenhuis toonde het PVV-meldpunt al aan dat Wilders geen gevoel heeft voor internationale politiek.

Lees de Twitterberichten over dit nieuws op NUlive