STRAATSBURG - Het Europees Parlement gaat 13 maart debatteren over het zogenoemde Polenmeldpunt, dat de PVV heeft opgericht.

De Europarlementariërs roepen premier Mark Rutte op naar Straatsburg te komen om ''zijn stilte over dit punt'' te verbreken en het standpunt van de regering te verduidelijken.

De christendemocraten in het Europees Parlement, waaronder het CDA, hebben het debat aangevraagd, zo maakten ze donderdag bekend.

De Franse fractieleider Joseph Daul is boos dat ''iemand mede-Europeanen kan aanvallen''. Volgens de Europarlementariër is de website tegen ''alles wat Europees is''. Daul noemt het roekeloos om haat en discriminatie te bemoedigen.

Madlener

PVV-Europarlementariër Barry Madlener riep Rutte op thuis te blijven en niet in te gaan op de uitnodiging van het Europees Parlement. ''Rutte heeft belangrijker zaken dan hier te komen.'' Volgens de politicus is het beter af te wachten wat de uitkomsten van de website zijn en daarover te discussiëren, ook in het Europees Parlement.

Hans van Baalen, Europarlementariër voor de VVD, zei ook dat Rutte zijn eigen afweging moet maken.

''Ik heb al afstand genomen van die afschuwelijke website. Wat willen ze nog meer?'', zo reageerde Van Baalen op de uitnodiging van de christendemocraten aan het adres van zijn politiek leider.