AMSTERDAM - De PVV wil alleen praten over verdere bezuinigingen als het mes wordt gezet in de ontwikkelingshulp.

Dat zei partijleider Geert Wilders donderdag in een reactie op uitspraken van de ministers van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) en Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA).

De bewindslieden kondigden in reactie op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag aan dat verdere bezuinigingen absoluut noodzakelijk zijn. Het CBS presenteerde cijfers waaruit bleek dat Nederland opnieuw in recessie is.

"Dagelijks toeteren CDA'ers (Verhagen en De Jager) wensen over hervormingen de wereld in", twittert Wilders. "Ze krijgen er nul zonder miljardenbezuiniging op ontwikkelingshulp."

Rutte

Premier Mark Rutte vindt het geen probleem dat anderen vooruitlopen op de onderhandelingen over extra bezuinigingen, zei hij vrijdag nog. ''Iedereen heeft het volste recht zijn uitingen te doen'', aldus Rutte. Maar volgens hem past het niet bij zijn rol daar aan mee te doen. Rutte wil eerst op 1 maart van het Centraal Planbureau horen of extra ingrepen nodig zijn en voor hoeveel miljard.

Rutte reageerde op woorden van minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) dat de economie moet worden gestimuleerd en hervormingen noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld bij de zorg en op de arbeids- en woningmarkt. De opmerkingen van Verhagen leidden toen meteen tot ergernis bij Wilders, die in maart met VVD en CDA onderhandelt over extra maatregelen. Rutte zei dat de onderhandelingen ''zonder taboes en met open vizier'' zullen worden gevoerd.

De PVV dreigde eerder ook geen nieuwe bezuinigingen te zullen slikken als er geen aanpassingen komen op het Europese migratiebeleid. Als het kabinet er niet in slaagt het Groenboek van Eurocommissaris Cecilia Malmström aan te scherpen, dan moet Nederland maar op de Deense toer en een soort uitzonderingspositie zien te verwerven. Anders houdt Wilders nieuwe bezuinigingen tegen, zei hij toen.