DEN HAAG - Culturele instellingen hebben voor een kleine 65 miljoen euro meer aan subsidieaanvragen bij de overheid ingediend, dan er aan gelden beschikbaar is gesteld voor de zogenaamde ‘topinstellingen’.

Ook zullen waarschijnlijk 29 organisaties sowieso niet meer in aanmerking komen voor de regeling, die is ingesteld voor culturele instellingen die volgens de overheid specifieke en cruciale functies in Nederland vervullen.

Dat blijkt uit het overzicht van subsidieaanvragen die de organisaties voor de periode 2013 tot en met 2016 hebben ingediend, en die het ministerie van OCW (Cultuur) woensdag ter beoordeling aan de Raad van Cultuur heeft gestuurd.

Het ministerie heeft de Raad gevraagd voor 22 mei advies uit te brengen.

Beschikbaar

Al met al is door 119 instellingen voor bijna 375 miljoen euro aan subsidie aangevraagd, terwijl voor 90 instellingen een kleine 310 miljoen euro door het ministerie beschikbaar is gesteld.

De gegevens zijn afkomstig van het ministerie van OCW. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Fondsen

De instellingen konden tot 1 februari hun verzoek bij het ministerie indienen. Naast deze subsidie, kunnen culturele organisaties nog geld krijgen uit onder andere fondsen die het ministerie financieel ondersteunt, zoals het Nederlands Fonds voor de Podiumkunsten.

Bekijk hier een interactieve overzicht van alle aanvragen voor subsidie

Bekijk hier de volledige dataset