AMSTERDAM - GroenLinks moet een voorbeeld nemen aan haar Duitse zusterpartij Die Grunen en sterker inzetten op groene politiek dan nu gebeurt. Dat zegt oud-Kamerlid Wijnand Duyvendak in een interview met NU.nl.

"De partij moet niet één Kamerlid hebben met milieu in zijn portefeuille, maar wel drie of vier", aldus Duyvendak. "Ook op gemeentelijk en provinciaal niveau zouden de accenten zo gelegd moeten worden."

Het oud-Kamerlid, dat in 2008 aftrad vanwege ophef rondom inbraken tijdens zijn actieverleden, verbaast zich erover dat de discussie binnen de partij gaat over of GroenLinks moet opschuiven richting D66 of SP en PvdA. "Ik vind dat een heilloze discussie. Je moet allebei niet doen"

Duyvendak pleit voor een duidelijke groene politiek zoals Die Grunen in Duitsland. "Bij hen is groen echt de hoofdmoot en bij GroenLinks is het toch altijd één van de onderwerpen. Het knappe van Die Grunen is dat ze door de jarenlange consequente aandacht voor milieu- en klimaatproblemen het onderwerp in Duitsland stevig verankerd hebben."

Invloed

Duyvendak wijst er op dat de invloed van de Grunen groot is. "Zowel de de SPD als de CDU – dus zowel links als rechts – zijn gedwongen te reageren op de Grunen omdat ze bang zijn kiezers te verliezen. Dat Merkel nu de kerncentrales gaat sluiten, komt echt door de pressie van de Grunen."

Noodzakelijk voor een duidelijke groene koers is dat de leider van de partij het onderwerp belichaamt, aldus Duyvendak. "Ik denk dat Jolande dat heel goed zou kunnen. Af en toe komt dat wel door bij haar."

Crisis

Volgens Duyvendak, van wie recent ‘Het Groene Optimisme’ verscheen, een boek over 25 jaar milieuproblematiek in Nederland, is de financieel-economische crisis er mede de oorzaak van dat zijn partij minder werkt maakt van haar groene gezicht.

"Dat vreet veel tijd en aandacht. Ik denk alleen wel dat het verstandig is om als partij te spreken over een dubbele crisis: naast de financieel-economische crisis ook een klimaatcrisis. Beiden moeten worden opgelost. En niet alleen de eerste. Zoek de ruimte om dat verhaal ook te vertellen."

Kunduz

Ook Kunduz weerhoudt GroenLinks ervan een duidelijke nieuwe koers uit te zetten. "Ik vind het niet gek dat dit binnen de partij een conflict is. Hier botsen de genen van de partij", stelt hij.

"Bij Kunduz komen twee zaken bij elkaar waar GroenLinksers zich mee identificeren: mondiale solidariteit en een anti-militaristische pacifistische traditie. Die twee lijnen komen samen in dit vraagstuk en botsen. In iedere GroenLinks-er botst dit. Niemand zegt 100 procent ja of nee."