STRAATSBURG - Premier Mark Rutte zal met een antwoord moeten komen op vragen over het omstreden PVV-meldpunt over problemen met Midden- en Oost-Europeanen.

De kwestie zal ongetwijfeld door andere EU-landen worden aangekaart op de Europese top begin maart. Dat stelde VVD-Europarlementariër Hans van Baalen maandagavond in Straatsburg, waar het Europees Parlement (EP) deze week vergadert.

Hij noemde de website waar burgers kunnen klagen over bijvoorbeeld Polen ''vulgair'' en ''misselijkmakend.'' Volgens de leider van de VVD-delegatie in het EP delen de andere twee VVD-delegatieleden zijn mening.

Van Baalen zegt dit te mogen zeggen als parlementariër, hoewel zijn partijgenoot Rutte weigert commentaar te geven over het meldpunt. ''Ik geef mijn eigen mening. Rutte maakt zijn eigen afweging, hij kiest zijn eigen lijn'', aldus de VVD-politicus.

Weisglas

Oud-Kamervoorzitter en lid van de VVD Frans Weisglas vraagt zich in de Volkskrant af wanneer Rutte afstand neemt van dit soort acties. "Het instellen van een meldpunt voor overlast door Midden- en Oost-Europeanen is het meest recente bewijs dat de PVV bevolkingsgroepen stigmatiseert en discrimineert", stelt Weisglas.

"Premier Rutte - en de fracties van VVD en CDA - zouden een voorbeeld aan de Europese Commissie (en de regeringen van tien Oost-Europese landen) moeten nemen en op zijn minst het instellen van het meldpunt luid en duidelijk moeten afkeuren."

Onderzoek

De PVV sluit niet uit dat het een onafhankelijk bureau gaat laten kijken naar de meldingen die binnenkomen op het meldpunt voor overlast door Midden- en Oost-Europese arbeiders. Op het meldpunt zijn inmiddels ongeveer veertigduizend klachten binnengekomen. Dat zei PVV-Kamerlid Ino van den Besselaar maandagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur.

Als er een onafhankelijke partij naar de klachten kijkt, maakt dat de uitkomsten waar de PVV mee komt sterker, gaf Van den Besselaar aan. De PVV opende het meldpunt woensdag. Iedereen met klachten over overlast, vervuiling en verdringing op de arbeidsmarkt kan er terecht.

De afgelopen dagen was er veel kritiek op de website. Onder meer de Poolse ambassade, Europees commissaris Viviane Reding en werkgeversvoorman Bernard Wientjes spraken zich uit tegen het meldpunt.

Bedankt

De Poolse ambassade in Den Haag heeft dank gezegd voor de steun die ze kreeg in de kritiek op het PVV-meldpunt overlastgevende Polen. De ambassade zegt op haar website dank ''voor alle blijken van steun voor onze verontwaardiging over het laakbaar initiatief van de PVV om een internetlink te openen, waarop wordt aangemoedigd om klachten te uiten over burgers uit Midden- en Oost-Europa.''

De PZZ (Poolse Vakbonden in Nederland) is maandag een actie begonnen tegen het meldpunt. Bezoekers van de PZZ-website kunnen een petitie ondertekenen tegen het ''discriminerende'' initiatief van de PVV.

Volgens de PZZ is het meldpunt van de PVV er slechts op gericht een klimaat van wantrouwen te creëren. ''De website is alleen gericht op een specifieke groep mensen. Dat bewijst dat de PVV immigranten uit Midden - en Oost-Europa apart wil behandelen en dus wil discrimineren'', aldus de tekst van de petitie die in Nederlands, Engels en Pools is opgesteld.