DEN HAAG - Het besluit om de missie in Kunduz te steunen heeft veel GroenLinks'ers pijn gedaan, stelt GroenLinks-leider Jolande Sap tegen NU.nl. "Dat heeft mij ook pijn gedaan", aldus Sap.

Een meerderheid van het congres stemde zaterdag in het Utrechtse muziekcentrum Vredenburg voor voortzetting van de missie. Maar, de missiedoelen mogen niet worden uitgebreid. NU.nl sprak Sap in de coulissen.

Sap aarzelt als haar wordt gevraagd of ze getwijfeld heeft of het een goed idee was om de missie te steunen. Na een denkpauze: "Nou, laat ik het zo zeggen: ik heb nooit aan de inhoud getwijfeld. Toen ik in Afghanistan was zag ik dat het goed was dat we daar zaten."

"Maar ik heb wel intens mee-ervaren hoeveel pijn het heeft gedaan bij mensen in de partij. Dat heeft mij ook pijn gedaan."

"Ik heb wel af en toe gefantaseerd hoe het had kunnen lopen als dit niet mijn eerste grote debat zou zijn geweest. Maar ik ben niet iemand die spijt heeft van dingen, want het is zoals het is."

Fractiegenoot Van Gent zei: we hebben mensen met groene en linkse idealen zien weggaan om Kunduz. Was dat het waard?

"Of dat het waard was dat kan je pas over jaren bepalen. Dat zal de geschiedenis moeten leren, daar is het nu nog veel te vroeg voor. Ik vind het de moeite waard om te blijven strijden voor onze internationale betrokkenheid."

Afgelopen jaar heeft u als nieuwe partijleider vooral over Kunduz gepraat. Is dat nu over?

"De discussie zal zeker niet afgelopen zijn, maar denk wel dat hij in rustiger vaarwater komt. Het is duidelijk bevestigd door het congres dat we verantwoordelijkheid hebben genomen over dat besluit."

Het congres wil net als de fractie niet de doelen van de missie uitbreiden. Maar daarbinnen is wel te praten over uitbreiding.

"We hebben toegelicht dat we geen grenspolitie willen, want die zijn militair bezig. De missiedoelen worden niet uitgebreid, maar ze worden ook niet ingeperkt. Dus dat blijven we gewoon doen. Helderder kun je niet zijn."

Met welk verhaal kan Rutte wel naar u toe komen?

"Het is aan Rutte om te bepalen met waarmee hij naar ons toekomt. Het is aan ons om te bepalen wat we wel of niet accepteren."

"Een tipje voor Rutte: Als hij komt met een verhaal om meer rechters of advocaten te scholen dan ben ik daar voor. Daar heb ik zelfs vandaag tegenstanders van horen zeggen dat ze daar voor zijn."

Maar over uitbreiding van civiele taken valt dus te praten. Bent u niet bang dat de discussie toch aan GroenLinks blijft kleven?

"We hebben heel erg heldere grenzen getrokken. Het congres heeft dat bekrachtigd en daarmee is er rust in de discussie gebracht."

Congres GroenLinks