DEN HAAG - Het GroenLinks-congres in Utrecht heeft zich zaterdag uitgesproken tegen uitbreiding van de missie in Kunduz.

Partijleider Jolande Sap had zich eerder al uitgesproken tegen het trainen van grenspolitie en trainen van agenten buiten Kunduz, maar de congresmotie wil ook andere trainingen blokkeren.

Volgens GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters passen deze echter al binnen het civiele mandaat van de huidige missie, hield ze het congres voor. 

Moties om te stoppen met de steun voor de huidige missie haalden het niet. 

Jolande Sap is blij en trots op de uitkomst van de stemming over de Kunduz-missie. "Wij accepteren geen enkele uitbreiding."

Sap erkent dat ze de congresstemming over stoppen met de Kunduz-missie wel spannend vond. "Ik weet dat er zorgen zijn en hoeveel pijn het Kunduz-besluit mensen heeft gedaan.’’

In de Utrechtse Vredenburg kwamen maar liefst 1500 leden bijeen. Met name de Kunduz-missie, waar de partij een jaar geleden mee instemmen, blijft een gevoelig punt binnen de partij.

Van Gent

Kamerlid Ineke van Gent, die vorig jaar als enige fractielid tegen de missie stemde, sprak het congres toe. Zij vindt dat de missie, nu het besluit is genomen, moet doorgaan.

Ze zei verder dat het haar had geraakt dat mensen met 'groene en linkse idealen' de partij hadden verlaten door de steun aan de missie.

"We laten het niet gebeuren dat dit een gifpil wordt voor onze partij", sprak ze. "Er is leven na Kunduz."

Bij het congres vorig jaar werd al een motie aangenomen die zijn treurnis uitsprak over het besluit van de fractie om in te stemmen met de politietrainingsmissie.

Congres GroenLinks