DEN HAAG - De VVD-fractie in de Tweede Kamer zou wel eens wat meer zijn mond open mogen trekken over het beleid van het kabinet. 

Dat vindt oud-VVD-minister Pieter Winsemius. ''Er is tegengeluid nodig'', zegt hij zaterdag in de Volkskrant.

Winsemius hekelt ''het ambitieloze energiebeleid, het ongelofelijk onhandige natuurbeleid, de ronduit domme vormen van marktwerking in de corporatiesector, de zorg, het onderwijs, het spoor''.

Dat de fractie zich houdt aan de afspraken met CDA en PVV, snapt Winsemius, maar over de uitvoering zou de partij best een mening mogen hebben. ''Op al die gebieden moet de VVD-fractie corrigerend optreden."

Schultz 

Voor kritiek op de eigen bewindslieden zou ook plaats moeten zijn, vindt Winsemius. Hij noemt het beleid op gebied van ruimtelijke ordening van Melanie Schultz. ''Daaruit spreekt blind vertrouwen in marktwerking.''

Voormalig partijvoorzitter Bas Eenhoorn vindt het wel meevallen met de stilte in zijn partij. Volgens hem wordt er binnen de VVD wel degelijk over allerlei zaken gesproken, bijvoorbeeld over de hypotheekrenteaftrek. Dat de Tweede Kamerfractie zich niet roert, vindt hij begrijpelijk omdat die een andere rol heeft.

Zijn partijgenoot Frans Weisglas, oud-Tweede Kamervoorzitter, vindt het wel heel stil bij de liberalen. De fractie zou veel meer van zich moeten laten horen. Vooral fractievoorzitter Stef Blok is onzichtbaar. Weisglas zegt de kritiek van Winsemius en ook van VVD-prominent Ed Nijpels te delen. Nijpels zei vrijdag al dat de liberalen te veel opschuiven in de richting van gedoogpartner PVV.