DEN HAAG - Premier Mark Rutte noemt een uitbreiding van de missie zonder parlementaire meerderheid in Kunduz "uiterst lastig", maar veegt het idee ook niet van tafel.

Dat zei hij vrijdagmiddag in zijn persconferentie na afloop van de ministerraad. De procedure voor een missie is volgens hem 'redelijk dichtgetimmerd', maar het kabinet heeft nog geen "definitief oordeel" over de voorwaarden voor uitbreiding.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RvD) laat echter in een reactie weten dat het "ondenkbaar" is dat er zonder politieke steun extra missietaken worden uitgevoerd.

Rutte zei dat het mogelijk moet zijn om in de Afghaanse provincie met de beschikbare mensen meer te doen dan dat er nu gebeurt.

Zo onderzoekt het kabinet de mogelijkheden om de grenspolitie in het noorden te trainen en om agenten op te leiden die buiten Kunduz actief zijn. De parlementaire steun hiervoor ontbreekt echter.

Meerderheid

Zowel de ChristenUnie als GroenLinks, beide nodig voor een meerderheid, hebben al aangegeven hier niets in te zien.

In zijn persconferentie liet Rutte echter weten dat het te vroeg is om de conclusie te trekken dat die meerderheid er niet komt.

"We kijken daar als kabinet zorgvuldig naar en komen ergens in de komende weken met een brief naar de Kamer. Het debat moeten we echt nodig afwachten", stelt hij.

Volg tweets over Kunduz op NUlive