DEN HAAG - GroenLinks blokkeert een oprekking van het ''civiele mandaat'' van de politietrainingsmissie in het Afghaanse Kunduz bij een eventuele uitbreiding van de missie.

Zo sluit de Tweede Kamerfractie van de oppositiepartij het trainen van grenspolitie uit om te voorkomen dat de missie meer een militair karakter krijgt.

Verder wordt het onwaarschijnlijk genoemd dat de fractie kan instemmen met het opleiden van Afghaanse agenten van buiten de provincie Kunduz, ook als het om civiele politie gaat.

Dat blijkt uit een schriftelijke reactie van de Kamerfractie op een motie, die de werkgroep Midden-Oosten van GroenLinks heeft ingediend voor het partijcongres in Utrecht zaterdag.

Missiedoelen

De motie roept op tegen een uitbreiding van de ''missiedoelen'' in Kunduz te stemmen. Maar de fractie ontraadt dit in een pre-advies aan het congres.

De fractie wil geen blokkade op uitbreiding van de training van het lager en middenkader van de civiele politie en versterking van de justitieketen van rechters, officieren van justitie en advocaten.

Fractieleider Jolande Sap liet vrijdag bij monde van een woordvoerder aan de Volkskrant weten dat ze hoogstens steun wil geven aan extra aandacht voor de opleiding van rechters, officieren van justitie en advocaten.

GroenLinks is voor het minderheidskabinet van VVD en CDA belangrijk om voldoende steun te hebben in de Kamer voor de politietrainingsmissie.

ChristenUnie

Uitbreiding van de missie bleek al in december niet mogelijk aangezien de ChristenUnie, ook nodig voor een parlementaire meerderheid, liet weten niets te willen weten van uitbreiding.

"We doen nu genoeg", aldus ChristenUnie-Kamerlid Joel Voordewind. "Laat Afghanistan vooral de corruptie aanpakken en een shift maken van shariarechtspraak naar het respecteren van mensenrechten."

Premier Mark Rutte zag vorig jaar, mede op verzoek van de NAVO, nog kansen voor een uitbreiding. Nederland heeft sinds de start van de missie meer dan vijfhonderd militairen en agenten naar Kunduz uitgezonden.

Peiling

Uit peilingen in opdracht van EenVandaag en Novum Nieuws bleek eerder deze week dat een meerderheid van de GroenLinks-kiezers wil dat Sap alle steun aan de missie intrekt. Veel kiezers zijn van mening dat de missie ondanks tegengestelde beloften van het kabinet toch een militaire missie is geworden.