DEN HAAG - Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur ziet weinig mogelijkheden om de komende jaren nog meer te bezuinigen op de subsidies die de overheid aan cultuurinstellingen uitkeert.

Dat stelde hij woensdag in de Tweede Kamer, tijdens een debat over cultuurbezuinigingen.

Voor de periode 2013 tot en met 2016 zijn de voorwaarden opgesteld waarbinnen culturele instellingen subsidie kunnen krijgen van de overheid.

"Dit kabinet zit tot en met 2016 aan dat convenant vast”, aldus Zijlstra. "Het is niet de bedoeling om zaken die nu tot ontwikkeling komen, weer in de kiem te smoren. De mogelijkheden daartoe zijn ook beperkt."

Veilig gesteld

CDA-Kamerlid Marieke van der Werf concludeerde daaruit dat met het instemmen met dit convenant, de cultuursector “veilig gesteld is” voor eventuele verdere bezuinigingen. “De keuzes liggen vast.”

Wel stelde de staatssecretaris dat het mogelijk is om over de hele sector nog eens een algemene bezuiniging door te voeren, waarbij niet naar specifieke onderdelen van de cultuursector wordt gekeken.

Maar volgens Van der Werf kan die korting niet meer dan maximaal tien procent zijn, “omdat de bijkomende extra kosten dan meer worden dan wat de bezuiniging oplevert”.

Bezuinigingen

De komende weken kijkt het kabinet naar nieuwe mogelijkheden om op de begroting te bezuinigen vanwege de economische neergang. Ook Brussel eist dat Nederland in 2013 de begroting op orde heeft.