DEN HAAG - Mocht Griekenland uiteindelijk toch failliet gaan, dan zijn de gevolgen voor de rest van Europa waarschijnlijk te overzien.

Dat zei minister Jan Kees de Jager (Financiën) dinsdag in de Tweede Kamer. Hij reageerde daarmee op vragen van PVV-Kamerlid Teun van Dijck over een interview in de Volkskrant met eurocommissaris Neelie Kroes.

In het interview zei Kroes dat als Griekenland de eurozone zou verlaten, er volgens haar “geen man overboord” is.

De Jager stelde dat het aan de Grieken zelf is de noodzakelijke stappen te nemen om het land overeind te houden. “Maar we hebben er door onze maatregelen wel voor gezorgd dat het besmettingsgevaar voor de rest van Europa sterk is afgenomen.”

Wel herhaalde hij dat “het ons echt geld gaat kosten” als een land uit de eurozone vertrekt. "Het streven is nog steeds om de boel bij elkaar te houden."

Rutte

Het is nog steeds beter dat Griekenland in de eurozone blijft, maar er zijn inmiddels zoveel maatregelen genomen dat ''we zo'n vertrek aan zouden kunnen''.

Dat zei premier Mark Rutte dinsdag in het Radio 1-programma Dit is de dag. Hij is het eens met Kroes dat de eurozone er na maatregelen als het noodfonds en de herkapitalisatie van banken een stuk sterker voorstaat.

Lees alles over de schuldencrisis